wtorek, 2 listopada 2010

Strogonow

Strogonow to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci naszych gości. Mająca swoją oryginalną historię receptura przeszła swego rodzaju ewolucję. Danie przygotowywane jest na wiele sposobów. Zupa strogonow, strogonow z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybów czy na mięsie drobiowym zamiast drogiej wołowiny.

Sposobów przyrządzenia jest dużo i wiele z nich dość ciekawych. Osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem ze zdziwieniem oglądają to dzieje się na forach internetowych i blogach. Przecierają oczy i przywołują nas do porządku:

Strogonow - to strogonow polędwica wołowa, duszona w podstarzonej cebuli z pieczarkami i śmietaną.


Maja oczywiście do tego święte prawo. Jednak polarność przepisu i jest tak duża że każdy chce przygotować wyjątkową potrawę na swój sposób. Każdy ma inny gust oraz możliwości finansowe strogonow wołowy to nie lada wydatek. ! Kilogram polędwicy wołowej kosztuje około 50-60 zł. W tej cenie możemy kupić o wiele więcej mięsa drobiowego czy wieprzowego. Ważne jest to by nasze podniebienia były nasycone smakiem, a dusza radością.

Strogonow

Dlaczego poruszyłem ten temat na blogu. A dlatego że ostatni miałem przyjemność uczestniczyć w spotkaniu biznesowym, podczas przerwy na lunch podano właśnie zupę strogonow. Powstała dyskusja przeradzająca się w fanatyczną obronę jednego z gości oryginalnego przepisu. Postanowiłem zatem sprawdzić co wielkie Google ma w sprawie strogonow do powiedzenia. I co ? Na każdej stronie inny przepis i dość skrajna dyskusja.

Pozostawiam przepis na strogonow bez pięty. Są gusta i guściki ...