wtorek, 2 sierpnia 2011

Dżem z wiśni

Dżem wiśniowy, można gotować z wiśni jak i z czereśni. Dżem z wiśni smakuje najlepiej, gdy jest gotowany z wiśniami bardzo dojrzałych i soczystych. Po pierwsze, przygotuj trzy stare słoiki dżemu z twist-off pokrywy umieść we wrzącej wodzie. Następnie umieścić słoiki do góry nogami na czystą ściereczkę i pozostawić do pasteryzacji.
Dżem z wiśni

Dżem z wiśni



Umyj wiśnie, odcedzić i miejsce na durszlak i odcedzić. Z przygotowanego wiśnie waży 750 g miąższu, umieścić w garnku z 500 g cukru żelującego "01/02" mix.
Uważaj plamy z wiśni są ciężkie do usunięcia.

Świeżo wyciskany sok z cytryny i wlej do wiśni. Dżem z wiśni przynieść mieszając drewnianą łyżką do gotowania. Wiśniowe gotować około 3 minuty. Stanowi pianki, która dobrze nadaje się pianki z kielnią i może wypełnić w małej misce deserów. Super smak wiśni musujące bardzo dobre na świeży chleb.

1 komentarz: