Podstawowym surowcem jest bimber, to od jego właściwości smakowych zaczyna się wyrób dobrych domowych alkoholi.
Jak wiadomo produkcja bimbru jest dozwolona pod warunkiem, że jest tylko i wyłącznie na nasze potrzeby. Możemy częstować naszych przyjaciół lecz nie możemy sprzedawać naszych wyrobów.
Częsty problem to charakterystyczny zapach drożdży ( wyczuwalny również w smaku ). Morza pozbyć się tego mankamentu w dość prosty sposób. Przygotowując zacier należy użyć niezbędnej ilości cukru, po wypracowaniu zacier powinien być wytrawny ( nie powinien zawierać cukru ). Najważniejszy jest moment kiedy zacier do bimbru przestaje pracować. Z rurki fermentacyjnej nie wydobywają się gazy to znak, że fermentacja dobiegła końca. na dnie beczki czy balona gromadzi się osad. Są to martwe drożdże. Stężenie alkoholu sięga od 8% do 15% taka ilość jest zabójcza dla bakterii. Martwe drożdże opadają na dno, tworząc osad. Aby bimber się śmierdział drożdżami należy lewarować zacier. Delikatnie ściągamy przy pomocy rurki zacier z nad osadu do czystego naczynia. Powinniśmy otrzymać klarowny, przejrzysty lekko żółty zacier pozbawiony przykrego aromatu.
Podobne zabiegi stosujemy zlewając młode wino z nad osadu.
Bimber dobry na wszystko! Z dobrej jakości samogonu możemy wyrabiać znakomite nalewki domowe: orzechówka, nalewka z pigwy czy wiśniówka. Nalewka z pigwy ma wiele właściwości leczniczy jej smak jest poszukiwany przez smakoszów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz