sobota, 31 lipca 2010

W jakiej temperaturze gotować bimber?

Ostatni post poświęcony tematowi bimbru wywołał dość spore zainteresowanie i wzbudził liczne pytania. Najczęściej zadawane to w jakiej temperaturze gotować bimber? ipo jakim czasie należy gotować zacier?. Postaram się odpowiedzieć na te pytania.

  1. W jakiej temperaturze gotować bimber?

    Wypracowany zacier jest mieszaniną wody, alkoholu, cukrów oraz martwych drożdży i wielu gazów. Chcąc uzyskać dobrej jakości bimber musimy go destylować. Destylacja polega na rozdzielaniu różnych frakcji. W naszym przypadku woda i alkohol. Woda temperaturze wrzenia osiąga w temperaturze 1000C natomiast temperatura wrzenia alkoholu to 780C. W aparaturze do bimbru musimy ustawić temperaturę około 77-780C. Alkohol będzie w postaci lotnej docierał do chłodnicy gdzie zostanie schłodzony i skroplony. Udział pary wodnej w mieszaninie będzie stosunkowo nie duży. Zacier powinien delikatnie wrzeć. W jakiej temperaturze gotować bimber? - 780C.

  2. Po jakim czasie należy gotować zacier?
    Kiedy zakończy się proces fermentacji martwe drożdże opadają na dno. Należy odczekać aż na dnie zgromadzi się gruba warstwa osadu a sam zacier zacznie się klarować. Z moich obserwacji jest to od 2-3 tygodni. Po tym czasie należy bimber przegotować.
    Po jakim czasie należy gotować zacier? - 2-3 tygodnie po zakończonej fermentacji

2 komentarze:

  1. Jest z czego wybierać jeśli chodzi o destylatory na stronie edestylatory.com. Profesjonalny sklep z lepszej jakości sprzętem. Ja kupowałem model na beczce keg 30 litrów, mają też w ofercie większe 50 litrowe. Szeroki wlew, dobra jakość produktu końcowego, a mam porównanie z poprzednim destylatorem, gdzie ten destylat wychodził z jakimś dziwnych zapachem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja rownież polecam strone http://edestylatory.com

    OdpowiedzUsuń